16
Kas

0

Yaşamınızı 5 Adımda Değiştirebilirsiniz

Yaşamında değişiklikler isteyen bir insanın önünde iki ihtimal vardır. Bunlardan biri hiçbir şey yapmadan bir mucize olmasını beklemektir.

Diğeri ise kolları sıvayarak bir şeyler yapmak için harekete geçmektir. Bu ikinci yol, kişinin kendi özgün kararlarıyla, kendisi için anlamlı bir amaç belirleyip, bu amaç için ilerlemesini gerektirir. Yaşamınızı nasıl değiştirebilirsiniz? Değişim, beş adımlık bir yoldur:

1- Güçlü ve zayıf yönlerinizi tespit edin

Atılacak ilk adım, kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemektir. Bu kendi doğanızı, değerlerinizi, güçlü ve zayıf yanlarınızı tespit etme aşamasıdır. Bunun için değerlendirmelerine güvendiğiniz aile dışından bir yakınınızdan destek alabilirsiniz. Çünkü sizin, kendinizi nasıl tanıdığınız önemlidir elbette. Ama dışarıdan nasıl göründüğünüz de çok önemlidir. Böylelikle kör noktalarınızı fark edebilirsiniz. Bu süreç keyiflidir de, güçlü diye bildiğiniz yanlarınızın zayıf, zayıf bildiklerinizin ise güçlü olduğunu fark edebilirsiniz.

2- Doğanıza uygun bir Anlamlı Amacınız olsun:

Güçlü ve zayıf yönlerinizi göz önünde bulundurarak gerçekten çok istediğiniz, aklınıza geldiğinde yüzünüzde bir gülümseme beliren anlamlı bir amacınız olsun. O şeyi ne kadar istiyorsunuz? Ona ulaştığınızda ne olacak? Bu size ne sağlayacak? Ona ulaşmak, yakın çevrenizdeki insanlara nasıl etki edecek?

Logoterapi Psikoloji Ekolünün kurucusu Viktor E. Frankl, hayatını kendisi ve/veya toplum için anlamlı bir amaç üzerine yaşayan insanların hayata tutunuşunun da bu oranda güçlü olduğunu söylemektedir.Ona göre yaşama olan tutunuşu insanın birçok psikolojik sorunun üstesinden gelmesini sağlamaktadır.

Fkankl’a göre yaşam amacı mutluluk veya başarı olmamalıdır. Siz anlamlı amacınıza ulaşma gayreti içindeyken, mutluluk ve başarı bir yan ürün olarak kendiliğinden gelecektir.

3-Yol Haritanızı Hazırlayın

Ardından da çoklu bakış açısıyla amaca giden tüm yolları gözden geçirmelisiniz. Bu aşamada farklı bakış açılarını görüp değerlendirebilmeniz, yoldaki engellerin üstesinden nasıl gelebileceğinizi hesaplamanız, önceden ön görmeniz gerekir. Bunun için profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Her zaman, strateji kazanır. Sizi amacınıza ulaştıracak olan, yolun başında hazırladığınız bu strateji haritasıdır. Harita esnek ve gerektiğinde kolaylıkla değiştirilebilir olmalıdır.

Amacınıza ulaşmak için hangi zayıf yönlerinizi güçlendirme gayretine girmeniz gerekiyor?

Kimlerden destek alacaksınız?

O destekleri alamazsanız alternatifleriniz nelerdir?

Yol boyunca karşılaşacağınız zorluklar nelerdir, bunları nasıl aşacaksınız?

Ulaşmak istediğiniz, haftalık, aylık, 3 aylık ara hedefler nelerdir?

Ne olsaydı, doğru yolda olduğunuzdan emin olurdunuz?

4-Harekete Geçip en iyi Vuruşunuzu yapın

Amacınıza ulaşmanız için yol haritanız doğrultusunda harekete geçin ve elinizden gelenin en iyisini yapın. Mükemmeli değil, ama elinizden gelenin en iyisini. Unutmayın, mükemmel, iyinin düşmanıdır.

Harekete geçmek mi, motivasyonu artırır, yoksa motivasyon sağlanınca mı harekete geçilir? Aslında hareket ve motivasyon, birbirini destekleyen ve birbirine enerji sağlayan faktörlerdir.Amacınız için attığınız küçük adımların bile size çok büyük motivasyon sağladığını göreceksiniz.

Bir sorunla karşılaşan insan için sorunlara odaklanması ve kendisini olayların kurbanı olarak görmesi kolay kaçış yoludur.

Amacınıza doğru emin adımlarla yürüdüğünüzde ise olayların kurbanı olduğunuza, dış dünyanın sorunlarla dolu olduğuna değil, içinize bakmaya ve başka neler yapabileceğinize odaklanmaya başlarsınız. Artık çözüm odaklısınız.İşte! Değişim ve dönüşümün başladığı yer tam da burasıdır. Mutluluk ve başarının bir yan ürün olarak geldiği yer de…

5-Etkili İletişim:

Bunları yaparken de kendiniz ve dış dünya ile olan iletişiminizi yapılandırmalısınız. Böylece İlişkiler kaynaklı sorunların dikkatinizi dağıtmasının önüne geçmiş olacaksınız.Ayrıca başkalarıyla güçlü iletişimler kurdukça bu sizin bir motivasyon kaynağı da olacak. Üstelik kapıların önünüzde bir bir açıldığını da göreceksiniz. Ayrıca o iletişim dengesi sağlanınca dışarıdan gelen istemediğiniz etkilere karşı daha dirençli de olacaksınız.

İnsanı rüzgârda savrulan bir yapraktan farklı kılan şey, olmak istediği yere kendi kararı ve isteğiyle gidebilme yeteneğidir. Bunun için de istemesi, kararlı olması, kendi özgün kararlarıyla kendi yaşamının kontrolünü eline alması ve istediği hayat için değişim sürecini yönetmesi yeterlidir. Böylece yaşamınızı 5 adımda değiştirebilirsiniz.

Ya da aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar umut edebilir veya hiçbir şey yapmadan bir mucize olmasını bekleyebilirsiniz.

No Comments

Reply