16
May

0

7 ADIMDA DOĞRU KARAR ALMA

Ortalık başarılı insanların başarısızlık hikayeleriyle dolu. Birçok defa başarısızlığa uğramak neredeyse başarının ön şartı olarak görülmeye bile başlandı. Biz ilk denemenizde doğru kararlar alarak hedefinize ulaşmanızın mümkün olduğunu söylemek istiyoruz. Evet mümkün. Hem de sadece 7 adımda doğru kararlar alabilirsiniz.

Bir liderin en önemli varlık nedeni doğru kararlar almasıdır. Aldığınız ve almadığınız kararların olası sonuçlarını ve kimleri ne şekilde etkileyeceğini önceden görmeniz beklenir.

İş, zaman, para kaybıyla sonuçlanan gereksiz tecrübeler edinmemeniz için ve sonraki cümlenizin “O değil de, müthiş tecrübe kazandık,” olmaması için doğru karar almanın 7 adımını sizin için sıraladık:

1 – Veri Toplama:

Tek bir bakış açısından toplanan veriler, yanlış yöne yönelmenize sebep olabilir. Farklı kaynaklardan ve farklı bakış açılarından birbiriyle çelişen görüşler toplanmalı.

Edinburgh’taki İskoçya parlamento binasının inşaatı 1997’de başladı ve maliyeti 40 Milyon Sterlin olarak öngörüldü. Proje 10 yıl sonra tamamlandığında 400 Milyon Sterline mal olmuştu. Farkın bu derece yüksek olmasının asıl sebebi ise fizibilite aşamasında maliyet hesaplamalarında tek bir bilgi kaynağıyla yetinmeleri olarak gösteriliyor.

2 – Analiz Etme

Daha önce 6 defa iş yeri açılıp kapatılmış ve halen boş durumda olan bir lokasyonda iş kurmayı düşündüğünüzü var sayalım.

Önce tüm verileri topladınız. Günde lokasyonun önünden geçen insan sayısı, demografik yapı, çevredeki rakipler, tahmini iş hacmi, yaklaşık maliyetler. Verileri topladıktan sonra bu verilerin sistematik ve anlamlı bir şekilde analiz edilmesi gerekiyor.

3 – Bilgi

Analiz sonucunda da bir bilgiye ulaşırsınız. Evet dükkan açılabilir, evet pazarda büyümeliyiz vb. Bu bilgi hangi varsayımlar üzerine kurulu?

Eğer bu aşamada tüm riskleri önceden belirler ve iyi-orta-kötü senaryolar üzerinden bir planlama yaparsanız yol boyunca tatsız sürprizlerle karşılaşma ihtimalinizi de minimize etmiş olursunuz.

4 – Alternatifleri değerlendirme

Anlamlı bir sonuca ulaştınız ama bu sonucun alternatifleri neler? Bir konuda alternatifleri değerlendirirken Fatih Sultan Mehmet’i aklınıza getirin. O, kimsenin görmediği bir seçeneği görmüştü: Gemileri karadan yürütmek.

Ya da bazen masadaki kırıntılara o kadar odaklanırız ki asıl pastayı göremeyiz.

5- Karar

Karar, belirli bir tarihteki eyleme geçme ya da geçmeme üzerine bir irade beyanıdır. Uygulamaya alınmayan bir karar, dilek ve temenniden ibarettir.

6 – Sonuçları İzleme

Karar doğru muydu? Amaca ne kadar hizmet etti? Aksayan yerler nerelerdi? Belki de ciddi bir çuvallama yaşamaktan kıl payı kurtuldunuz. O zaman da kıl payı kurtulmanızı iyi analiz etmeniz gerekli. Çünkü şans insanı her zaman kurtaramayabilir.

7- Kararı Değiştirme

Herkes karar verebilir, herkes kararını değiştirebilir. Sonuçlardan ne kadar memnunsunuz? Kararın değiştirilmesi gereken yerleri var mı varsa neresi değiştirilebilir, bunun sonuçları neler olur? Riskler, handikaplar, faydalar?

Karar verilirken sürece dahil olmayan insanlar, sonuçları izleme ve kararın değiştirilmesi aşamasında sürece dahil edilebilirler. Bu sizi hatanın kabul edilmemesi gibi birçok önemli bir zihinsel yanılsamadan kurtarmış olur.

Bu 7 adımın her aşamasında işin uzmanlarından destek almayı düşünebilirsiniz. Henry Ford’un dediği gibi bir liderin her konuya hâkim olması gerekmiyor, alanında uzman insanlardan görüş aldığınızda onların uzmanlığından da faydalanmış oluyorsunuz. O zaman da gereksiz geçici başarısızlıklar yaşamanıza da gerek kalmaz.

Yapılan araştırmalara göre ABD’de küçük bir işletmenin 5 yıl ayakta kalma oranı %35’tir. Buna rağmen girişimcilerin %81’i başarılı olacaklarına inanıyor, %33’ü ise başarısızlığa uğrama olasılığını %0 olarak değerlendiriyor. Öyleyse lütfen kendinize bir kez daha sorun: “En kötü senaryo, yeterince kötü mü?” Karar aşamasında fikre aşık olmak yerine bu 7 adımı uygularsanız çok daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Esen kalın,

No Comments

Reply