16
Kas

0

Kötü Bir Yöneticiyle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Kariyerinizde başınıza gelebilecek en güzel şey, sizi ve gelişiminizi destekleyen bir yöneticiyle çalışmanızdır. Ancak şansın bu konuda sizden yana olmadığını düşündüğünüz günler de az değildir.İş hayatınıza olumsuz etkilerde bulunan yöneticilerle nasıl başa çıkabilirsiniz? 

1- Siz Değişince, Talihiniz de Değişir:

Yaşamınıza sadece yöneticiniz değil, arkadaşlarınız, komşularınız, akrabalarınız ve diğer insanlar da olumsuz etkilerde bulunabilir. Bu sorun insanlığın ilk gününden beri vardır, son gününe kadar da var olmaya devam edecektir.Peki ya, tüm bu resim içerisinde siz neredesiniz? Büyük düşünürler, gelişimin içeriden dışarıya doğru açılan bir kapı olduğunu, başka insanlara ve onların sizin üzerinizdeki olumsuz etkileri yerine kendinize ve çözüme odaklanmanızı söyler. Kötü komşunun, insanı ev sahibi yaptığını hatırlayın.

2-Siz ne istiyorsunuz?

Ne istediğini bilene, Dünya bile kenara çekilip yol verir. Tutkuyla inandığınız, zorlayıcı ama ulaşılabilir, uzak ama net şekilde görülebilir anlamlı bir amacınız var mı? Eğer varsa ister inanın ister inanmayın, yöneticiniz bile olsa, çevrenizdeki insanların olumsuz etkilerinin, kendiliğinden en aza indiğini göreceksiniz. Ne istediğini bilen bir insan ya bir yol bulacaktır ya da bir yol açacaktır.

3- Bakış Açınızı Amacınıza Göre Yeniden Yapılandırın:

Böyle durumlarda önünüzde 2 seçenek vardır: Ya başka insanların hayatınıza olumsuz etkilerinden şikâyet halinde olacaksınız, ya da onların varlıklarını kendi gelişiminiz için bir fırsat olarak göreceksiniz.Bunlardan birincisi soruna, ikincisi ise çözüme odaklı bir yaklaşımdır. Gelişimin önünü açan ve kötü komşunun insanı ev sahibi yaptığı yaklaşım ikincisidir. Bakış açınızı 3 farklı şekilde ele alabilirsiniz:

Sizin Dünyaya Bakışınız:

Tüm bu olumsuz şartlar içerisinde siz kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz? Yöneticisiyle sorunlar yaşayan biri mi, yoksa çözüme odaklananbiri mi?

Dünyanın Size Bakışı:

Siz, hayatınızdaki her insana aynı şekilde mi davranırsınız? Eğer her insana farklı şekilde davranıyorsanız, aradaki farkı belirleyen şey nedir? Peki, yöneticinizin her insana karşı davranışı aynı mı? İnsanların bize nasıl davranacağına, bizi kendi yol haritalarında nereye koyacağına, farkında olmadan kendi ellerimizle biz kendimiz karar veririz. Bunu konuştuklarımızla, konuşmadıklarımızla, beden dilimizle ve olaylara bakış açımızla yaparız.

Sizin Kendinize Bakışınız:

Bu ilk ikisini belirleyen şey, sizin kendinize bakış açınızdır. Biz kendimizi öncelikle kendi gözümüzde bir yerlere konumlandırır vehayatı da buna göre yaşarız. İlginç olanı, insanların da bizi aynı açıdan görmesidir. Kendinize inanıp güveniyorsanız, hedefinizle uyumlandıysanız, duygu, düşünce ve beden dili olarak oodak noktasında uyum içindeyseniz başka insanların zihinleri de sizdeki bu uyumu algılayacaktır. İşte o zaman, onlar da sizi o noktada görecektir. İnsan zihni milyonlarca yıldan beri, diğer insanlardaki uyum ve uyumsuzluğu yakalamak üzere gelişmiştir.

4- Bir Yol Haritanız Olsun:

Bir hava aracını gök taşından ayıran şeybir rotası olmasıdır. Sonuçta hava aracı önceden belirlenen koordinatlara kontrollü iniş yapar, gök taşı ise “düşer” ve düştüğü yeri yakıp geçer. Siz hangisisiniz? Rotanızı, hedefinize giden yoldaki ara istasyonları, destek alacağınız insanları, ikmal noktalarını ve gelişim alanlarınızı belirlediniz mi? Eğer bir yol haritanız varsa (yöneticiniz bile olsa) geçit vermez dağların, nasıl geçilebileceğini bilirsiniz.

5- Oyun Oynamayın, Sizinle Oynanmasına İzin Vermeyin: 

Çoğu insan, bir başkasıyla iletişim kurarken psikolojik oyunlar oynar. Kimseyle oynamayın, kimsenin oyununa da alet olmayın. Böyle anlarda “ sakin bir yaklaşımla”, karşınızdaki insana karşı eleştirel olmadan, tavsiye vermeden, “ben” odaklı net cümlelerle kendi durumunuzu, duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde ifade edin. Bu duruşunuz, sizi o psikolojik oyundan çıkaracaktır.

6-Negatif Konuşmalardan Uzak Durun:

Çoğu durumda negatif duyguların, pozitif duygulara göre daha hızlı yayıldığını görürsünüz. Yöneticinizi veya başka insanları eleştiren diyaloglar içinde bulunmak, motivasyonunuzu alıp götürür. Siz tek kelime konuşmasanız da bu tür ortamlar, şirketteki olumsuz şeyleri bulup çıkarmaüzerine kurulu olduğundan, olumlu enerjinizi yutan eden kara delikler gibidir.

Bazen insan kendi şansını yaratır, bazen de şansı insanı. Kariyerinizde karşılaşabileceğiniz en büyük şans, sizi ve gelişiminizi destekleyen bir yöneticiyle çalışmanızdır. Bu 6 maddeyi uygulayınca kariyerinize olumsuz etkilerde bulunan yöneticilerle başa çıkabildiğinizi, adeta şansınızı kendinizin yarattığınızı göreceksiniz. Çoğu zaman dış koşulları değiştiremeyiz, ama dış koşulların üzerimizdeki etkilerini değiştirebilir, hatta onlardan faydalanabiliriz. MahatmaGandhi’nin de dediği gibi, 

“DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORSAN, İLK ÖNCE KENDİNDEN BAŞLA.”

No Comments

Reply