09
Ara

0

DÜŞÜNCE ŞEKLİNİN KADERİ DEĞİŞTİRDİĞİ YER: MİDWAY

Haziran 1942’de 2. Dünya Savaşının kaderini değiştiren bir olay yaşanır. Japonların tüm deniz gücüyle bir Amerikan üssüne saldıracağı haberi alınmıştır ve bu üssün neresi olduğu bilinmemektedir.

Donanmanın bölünüp farklı noktaların korunması gibi bir seçenek bulunmamaktadır. Sınırlı bir deniz gücü olan Amerikan donanması, ancak bir noktayı savunabilecektir. Bu nedenle ya doğru savunma noktası bulunacak ya da pasifik cephesi tamamen kaybedilecektir.

Dahası 7 Aralık 1941’de Hawaii Baskınında yaşanan istihbarat skandalının tekrarı en büyük korkudur.

Gelen bilgi kırıntılarından hedef noktayı tespit etmeye çalışırlarken Amerikan istihbaratı fikir ayrılığına düşer.

Washington’daki merkezi istihbarat bölümü eldeki bilgilere bakıp saldırı noktasını görmeye çalışmaktadır. Onlar için soru şudur: “Tüm bu istihbarat kırıntıları nereyi işaret ediyor?” Eldeki verilerden ileriyi görmeye çalışmak, içinde bulundukları durumda onları hiçbir yere götürmemektedir.

Hawaii’deki Amerikan istihbaratçılarının başında ise Edwin layton isimli bir istihbarat subayı bulunmaktadır. Layton, görevi gereği uzun yıllar Japonya’da yaşamış, doğu düşünce tarzını içselleştirmiş biridir. Layton’un cevabını aradığı soru daha farklıdır: “Büyük resim ne, Japonlar için hayal nedir, nereyi alırlarsa pasifik işgaline en çok hizmet eder?

Büyük resmi görüp, sondan bugüne doğru gelmek ise doğu düşünce temel tarzının özelliğidir. Ve Layton bu sorunun tek bir cevabı olduğunu söyler: Midway Adası. Çünkü Japonlar için burayı almak demek Pasifik savaşını yarı yarıya kazanmak demektir. Daha önceki öngörüleri de değerlendirildiğinde donanma komutanı, tercihini Layton’dan yana kullanır. Ve tüm donanmayı Midway Adası açıklarına gönderir. Artık Japonları nahoş bir sürpriz beklemektedir. Saldırıda Japonlar 4 uçak gemisi ile birlikte Pasifikteki üstünlüklerini de kesin olarak kaybederler.

Eğer bulunduğunuz ortam belirsizliklerle doluysa, önünüzü göremiyorsanız acaba elinizdeki bilgilerle ileriye doğru bakmaya çalışıyor olabilir misiniz? Bunun yerine varmak istediğiniz nihai hedefi düşünün ve o resimden bugüne doğru gelin. Şimdi her şeyi çok daha net bir şekilde göreceksiniz.

No Comments

Reply