LİDERLİK VE İLETİŞİM KAZALARI
Liderlik potansiyeli yüksek nice insana yaşam alanı tanımayan dünya, çoğu yeteneği öğüten bir değirmen olmuştur. Alanınızda en iyilerden biri olmanız, hak ettiğiniz değeri görebilmek için çoğu zaman yeterli değildir. İletişim beceriniz değerinizin ve uzmanlığınızın tamamlayıcı öğesidir, yolda küçük kazalar geçirmenizin de önüne geçer. Yaşlı dünyamız bize bunu hemen her gün hatırlatıyor.
Liderlik ve iletişim konusunda son derece eğitici, öğretici ve iletişim kazalarıyla dolu bir haftayı geride bırakırken belki de Baltasar Gracian ve Sun Tzu gibi ustaların liderlik ve iletişim öğretilerine kulak vermekte fayda var. Liderlik ve iletişim konusunda dersler çıkartırken üstatların işte o tavsiyeleri:
1 – İstiridyeler, dolunayda tam olarak açılırlar. O gece yengeçler içine taş atarlar. İstiridye yengecin avı olur. Bu, ağzını çok açıp kendini dinleyicinin insafına bırakan kişinin kaderidir.
2 – Şöhretinizi canınız pahasına koruyun.
3 – Başkalarıyla iyi geçinmek güzeldir. Ama her zaman uzlaşma ve barış yolunu seçmek kim olduğunuzu unutmanıza neden olur. Herkesle bir merkeze gömülürsünüz. Sürekli çarpışmak da sizi diri kılar ama bu da yıpratıcıdır. En güzeli dengeyi kurabilmektir.
4 – En yaygın hata, ne kadar fazla müttefikimiz olursa durumumuzun o kadar iyi olacağını düşünmektir. Ancak, nitelik nicelikten daha önemlidir. Çünkü sayısız müttefikimizin olması, başkalarının savaşına karışma ihtimalini yükseltir.
5 – Kahramanın en önemli meziyeti, kahramanlarla birlikte yaşayabilme ayrıcalığıdır.
6 – Güneşin parlak çocukları, asla güneşin parlaklığıyla boy ölçüşmeye kalkmaz. Amirlerinizi gölgede bırakmayın, ustanızın olduğundan daha parlak görünmesini sağlayın.
7 – Sükut, basiretin mabedidir. İhtiyatkar sessizlik, dünya bilgeliğinin kalbidir.
8 – Vefa dünyanın en ağır ama sırtından atılması da en kolay yüküdür. Susuzluğunu gideren kuyuya sırtını döner, sıkılmış portakal altın tepsiden çöp kovasına düşer.
9 – Çatışmaları özenle seçin. Bazı zaferler öyle pahalıya patlar ki aslında bir kazananı olmayan zaferlerdir. Parlak bir ödül sizi bazen ışıltıya kapılmanıza neden olur.
10 – Etraflarına akıllı kimseleri toplamak, özel bir ayrıcalık sağlar. Bilge kimselerden faydalanmasını bilmek, müstesna büyüklüktür.
11 – Büyük beklentiler, nadiren karşılanır. Hayal, umutla evlenir ve gerçekten daha fazlasına gebe kalır. Gerçek, hayal gücüne asla yetişemez. İdeali ise hayal, umut ve gerçeği muhakeme ile dengelemektir.
12 – Her şeyin bir zamanı vardır. Hatta üstünlüğün belli türleri kimi zaman rağbet bulur, kimi zaman rağbetten düşer. Fakat bilgeliğin kendine has bir ayrıcalığı vardır, o zamansızdır.
13 – Kendinize manevra alanı bırakın. Seçeneklerinizi kısıtlayan bağlantıları kendinize yük yapmayın. Kendinize gidecek yer bırakmayan duruşları seçmeyin. Alan gereksinimi fiziksel olduğu kadar psikolojiktir.
14 – Rakibinize sorunlar değil ikilemler sunun. Rakiplerinizin çoğu zeki olacaktır. Eğer onlara sorun çıkarırsanız çözeceklerdir. Ama ikilemler farklıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar başlarını dertten kurtaramazlar
15 – Bazı insanların dehalarını ispatlamak için savaşa ihtiyacı vardır. Böyle insanlara boş pazarlıklar, boş zamanlar verin, onları bir boşluğun içine çekin.
16– Doğa boşluk bırakmaz. Hünerli bir lider halkını enerjiyle besleyerek başkalarının boşluklarını doldururken beceriksiz bir lider başkalarının doluluğu önünde kendi ekibinin enerjisini boşaltır.
17– Usta komutan sinirlenmeyen komutandır. Öfkesine kapılıp ani karar vermez. Bu nedenle akıllı olan savaşı önceden kazanır, cahil olan savaşmak zorunda kalır.
18– Başarı çoğunlukla bir şey yapmadan kazanılır. Neyin, ne zaman yapılmamasını bilmek, neyi ne zaman yapmayı bilmek kadar önemlidir.
19 – Bir komutanın en üstün meziyeti düşmanın planını çözüp kırandır. 2. Üstün meziyet düşman güçlerinin birleşmesini önlemektir. 3. Üstün meziyet ise savaş meydanında taarruzda bulunmaktır ki bu son seçenek olmalıdır.
20 – Yenilgiden korunmak bizim elimizdedir. Ancak düşmanı yenme fırsatını bize düşman kendisi verir.