Assessment Görüşmelerinde Rol Oyunu: Kriz Yönetimi Senaryosu
Bir üst pozisyona atamalar için yapılan Assessment görüşmelerinde adayların en çok zorlandıkları mülakat rol oyunu şeklinde yapılan kriz yönetimi senaryolarıdır.
Bu yazımın ilk bölümü ne bur dan ulaşabilirsiniz.
Rol oyununda yönetici adayının dikkat etmesi gereken çok önemli noktaları 10 başlık altında toplamak mümkündür.
- Varlık Sebebi Öncelikle görüşme boyunca adayın sürekli hatırlaması gereken şey, “yöneticinin varlık sebebinin, şirket ” olduğudur. Tüm görüşme bu bilinç ile yapılmalıdır. Her şey, şirketin işlerinin düzene konması, çalışanların uyum içerisinde sürdürülebilmesi içindir.
- Ne Olursan Ol, Sakin Ol! Rol oyununun bir dayanıklılık testi olduğu unutulmamalıdır. Sınav görevlisinin amacı adayın en zor şartlardaki tepkilerini gözlemleyip sponsorşirkete raporlamaktır. Karşınızdaki kişi rol yeteneği yüksek, profesyonel bir mülakat yetkilisidir. Sizin duygularınızı yönetme konusundaki başarınızı gözlemlemek de onun amaçlarından biridir.
- Etkin Dinleme. Bir liderin en önemli niteliklerinden biri iyi bir dinleyici olmasıdır. Rol oyununda karşınızdaki insanı yargılamadan, onun sözünü kesmeden, cümlelerini tamamlamadan, sabırsızlık göstermeden dinlemelisiniz. Onu dinlediğinizi,abartılı olmayan beden dilinizle de fark ettirmelisiniz.
Karşınızdaki insan, lafı çok dolandırıp gündemin dışına çıkıyorsa konuyu tekrar gündem konusuna getirmelisiniz. Bunu yaparken de araya girip lafını kesmek yerine “seni durduruyorum” ifadesini kullanabilir veya ondan izin isteyerek konuşabilirsiniz.
- Profesyonel Yaklaşım: Karşınızda canlandırılacak olan karakter, problem çıkarma potansiyeli yüksek biri olabilir. Nasıl bir sorunla gelirse gelsin onunla, profesyonel iş hayatının gerektirdiği şekilde konuşmanız gerekir. “Ben” odaklı cümlelerle, onu suçlamadan, konuyu kişiselleştirmeden, yönetici olarak sizin ve şirketinizin beklentilerini ifade etmelisiniz.
- Başkalarını Şikayet: Rol oyuncusu, size şirketteki başka insanları, üst amirleri veya ekibinizin diğer üyelerini şikayet edebilir. Burada mülakat yetkilisinin amacı, sizin benzer durumlardaki yaklaşımınızı gözlemlemektir. Ayrıca böyle bir durum, gündem konusunun dağılmasına da sebep olabileceğinden dikkatli olunmalıır.
“Bu konunun bir başka gündem olabileceğini” söyleyebilirsiniz. “Haftaya diğer adı geçen kişilerle birlikte bir toplantı yapıp bu durumun konuşulabileceğini”belirtebilirsiniz. Böylece o an orada olmayan kişiler hakkında konuşulmasının doğru olmadığı şeklinde etik bir izlenim de vermiş olursunuz.
- Geri Bildirim:Geri bildirim verme, assessment görüşmelerindeki rol oyunu senaryolarında adayların en çok zorlandıkları yerlerden biridir. Senaryoda sizden geri bildirim vermeniz isteniyorsa bunu mutlaka yapmalısınız. Sorunu kişiselleştirmeden, karşınızdaki insana suçlamalar getirmeden “ben odaklı cümlelerle” durumu ortaya koymalısınız. Geri bildirim verirken koçluk soruları ile ilerleyip, sorunu karşınızdaki insana söyletmek her zaman çok daha güzel sonuçlar verecektir.
- Lider, zor kararlar alabilen kişidir.Senaryoda sizden zor bir karar almanız bekleniyorsa, size verilen tüm verileri değerlendirip o zor kararı almalısınız. Unutulmamalıdır ki, tarih boyunca liderler gerektiğinde kimin ölüp kimin yaşayacağı gibi zor kararları bile vermek zorunda kalmıştır. Ünlü İngiliz filozof Sirİsaiah Berlin’in (1909-1997) dediği gibi “İnsanoğlu, karar verme zorunluluğu ile lanetlenmiştir.”
- Anlaşma. Assessment yetkilisinin sizin koçluk yetkinliklerinizi, ikna yeteneğinizi ve çözüm odaklı bir lider adayı olup olmadığınızı değerlendirdiği aşamadır. Karşıdaki karakterin ikna edilmeden, onunla anlaşma sağlanmadan masadan kalkılan bir görüşme, başarılı bir görüşme olarak değerlendirilmez. Üzerinde konuşulan konuyu karşınızdakinden çok dikkatlice dinleyin. Sorularınızla, onu olaya başka bir açıdan bakmaya yönlendirin. Gerekiyorsa bu yeni bakış açısıyla ona sorunun yeniden tanımlanmasını yaptırın. Ve onunla sorunun çözümü noktasında anlaşın. Odadan olumsuz duygularla ve çözümsüz şekilde çıkmaması gerekir.
- Sorumluluk Verin: Eğer görüşme yaptığınız kişi ekibiniz üyesiyse anlaşmaya varılan konuda hedef ve sorumluluklar üstlenmesini sağlayın. Bu hedef ve sorumluluklar kesin ve net olarak ölçülüp değerlendirilebilecek nitelikte olmalıdır.
- Tarih Belirleyin: Rol oyuncuyla yaptığınız anlaşmada kesin ve net bir tarih veya tarih aralığı belirlemeye özen gösterin. “Önümüzdeki dönemlerde, bir kaç aya kadar” gibi belirsiz ifadeler yerine ondan beklediğiniz görev için net bir zaman hedefi belirleyin.
Bunlara dikkat ederseniz assessment görüşmelerinde adayların en çok zorlandıkları kriz yönetimi ve rol oyunları, sizin için kriz olmaktan çıkacaktır.